Trygghet & Trafik

StoraBiltvattarhelgen

Årets biltvättarhelg är den 21-22 april 2018.

Vad är fultvätt? Det är att tvätta bilen på gatan så att orenat smutsvatten rinner ut i dagvattenbrunnar, sjöar eller hav. Vår miljö betalar ett högt pris för varje fultvätt som görs och därför är det viktigt att du tvättar bilen rätt. Så ta bilen till en biltvätt!

Biltvättarhelgen startades av Svenskt Vatten 2014 för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed bidra till en stor miljöinsats. Det finns 4,7 miljoner personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år.

Tyvärr sker runt 70 % av dessa biltvättar direkt på gatan. Det innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön.

Genom att alltid välja biltvätten kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten.

Vi har genomfört stora biltvättarhelgen i slutet på april, men självklart är det viktigt att du tvättar rätt alla dagar året runt. Undvik också att avfetta bilen medan du köar till tvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och ofta orenad ut i naturen.

– Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav. Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, säger Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten.

Källa: Svensktvatten.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Kommentarer är stängda för denna artikel.