Trygghet & Trafik

Trafikskola backspeglar

Kom ihåg att kolla i speglarna

Ska någon i din närhet börja övningsköra och ta körkort? De flesta privatpersoner kan bli handledare! Trafikläraren Anna Durgé ger både handledare och elever goda råd för smidig och säker körning.

Den som övningskör kan blanda privat övningskörning med körning på trafikskola. En stor fördel med att övningsköra även privat är att den blivande bilisten kan träna ofta och mycket.
De flesta körkortselever kombinerar utbildning vid trafikskola med privat övningskörning, enligt NTF.

Ansvar för passagerare
Handledaren räknas juridiskt sett som förare. Det är idag tillåtet att andra personer följer med i bilen vid övningskörning. Men det är upp till den godkända handledaren att avgöra om det är lämpligt att till exempel barn får sitta med i bilen.

Med tanke på att det förekommer en del olyckor vid privat övningskörning ger NTF rådet att ni helst bör vänta med detta till den senare delen av utbildningstiden.

Erfaren trafiklärare
Anna Durgé driver tillsammans med sin syster Lena Durgé en av Sveriges äldsta trafikskolor – Durgés Trafikskola i Göteborg. Där är Anna utbildningsledare och trafiklärare. Hennes egna första uppkörning var på motorcykel för ungefär 35 år sedan. Hon har körkort för mc, bil, buss och långtradare.

Vilka fel gör elever?
– De har inte uppsikt och kollar inte i speglar. De är inne i sin bubbla och ser inte vad som händer omkring sig.
Anna berättar också att elever många gånger är oroliga och inte vågar ta plats, vilket kan visa sig genom att de kör för nära vägrenen.
– Om eleven är rädd för mötande trafik kan den dra jättenära en parkerad bil och speglar kan tjonga in i varandra.

Vilka råd ger du handledare?
– Teori är instruktioner från alla som tränat bilkörning i 100 år. Det är bra om handledare också är pålästa. Det gör att körningen går mycket smidigare!
– Som handledare är det lätt att man ”kör” bredvid, men målet är att få en självständig förare. Eleven ska kunna köra själv, låt den mogna i det.
– Öva på backning. Det ska med tidigt och det går att öva hemma. Och återigen, kom ihåg att kolla i speglarna när ni kör!
Trafikskolornas bilar har extra utrustning, exempelvis fler backspeglar för bättre sikt.
– Den som är handledare hemma kan också köpa en spegel. Det kostar inte många kronor. En spegel kan vara skillnaden mellan liv och död!

Vad bör vi andra trafikanter tänka på när vi ser en som övningskör?
– De som övningskör har varken erfarenhet eller kompetens. Ofta ser de inte bakåt. – Många vajar bakom och vill köra om, men det ser inte den som är vid ratten. Det är livsfarligt att börja ge sig förbi de som övningskör.  De kan plötsligt svänga ut, mitt framför näsan på dig!

Vilka är dina bästa tips inför uppkörningen?
– Träna, var utvilad och bara kör! Tänk inte att det är uppkörning, se bortifrån det. Tänk att du är taxichaufför eller har hyrt bil. Tänk inte prov!

Visst kan du bli handledare!
Vill du underlätta för till exempel ett barnbarn eller någon annan i din närhet att ta körkort. Alla över 24 år med ett giltigt körkort, som har haft det under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren, kan bli handledare vid privat övningskörning.

Eleven ska ha fyllt 16 år samt ha ett giltigt körkortstillstånd. Ni ska båda ha gått en introduktionsutbildning, under de senaste fem åren. Både handledarbevis och körkortstillstånd ska tas med under övningskörningen.

Den grönvita skylten ÖVNINGSKÖR ska placeras så att den är väl synlig bakifrån.

Källa: Transportstyrelsen.se

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Kommentarer är stängda för denna artikel.